Engelska Swedish

Så lyckas du med distansarbetet

20 nov 2020

Har du rätt rutiner för att lyckas behålla kvalité i både privatliv och arbete eller studier?

8 tips för att underlätta hemarbete och hemstudier

Vid det här laget känner du säkert igen att det ibland kan vara svårt att bibehålla fokus och att få dagen att flyta på som du tänkt. Därför kommer här en liten påminnelse med tips om vad du kan göra för att underlätta din vardag.

1. Starta din dag som vanligt

Vid distansarbete är det viktigt att hålla sig till sina vanliga morgonrutiner. Gå upp i tid, ät frukost och gör dig i ordning, precis som om du skulle till skolan eller jobbet. Det ger dig mer energi jämfört med om du skulle falla för frestelsen att ligga kvar i sängen lite extra.

2. Planera och sätt ett mål för dagens arbete

Gör en enkel plan för vad du vill åstadkomma under dagen. Den får gärna även innehålla tider för paus och lunch så du inte glömmer det. Planen hjälper dig att fördela arbetet eller studierna över dagens timmar, att känna tillfredsställelse med det du gjort samt att sluta i tid. Ärenden som inte har med jobb eller skola att göra planerar du till efter arbetsdagens/skoldagens slut, precis som vanligt.

3. Att pausa är bra

Att ta pauser är extra viktigt under hemarbete då gränsen mellan arbete och fritid lätt kan vara otydlig. Det finns ingen som mår bra av att arbeta 8 timmar i sträck och det är inte heller effektivt. Så ta pauser och rör gärna lite på kroppen emellanåt. Både kroppen och hjärnan mår bra av en kort bensträckare en gång i timmen.

4. Håll kontakten med dina kollegor och studiekamrater

I kontakten med andra får vi värdefull information, inspiration och bekräftelse. Ett sätt att hålla kontakten kan vara att ordna digitala möten med kollegorna eller studiekompisarna där ni både kan ”äta lunch ihop” eller diskutera en arbetsuppgift/skoluppgift. Om du vanligtvis inte rapporterar till någon så är det givetvis inget du behöver göra nu heller, men om du ingår i ett team som på något sätt arbetar ihop och helt eller delvis är beroende av varandra så är det viktigt att regelbundet stämma av med varandra.

5. Skjut inte på uppgiften

Hur frestande det än kan vara att skjuta på saker så är det alltid bättre att sätta igång i tid. Man brukar säga att man kan ”äta en elefant om man bara tar den i små bitar”. ”Elefanten” kan vara en viktig rapport på jobbet, ett prov eller en inlämningsuppgift på din utbildning. Oavsett vad det är så är det viktigt att ta sig an uppgiften på en gång, en liten bit varje dag, och inte skjuta upp arbetet till i morgon för då kan man plötsligt sitta där med en hel elefant på sin tallrik.

6. Variera din arbetsställning

Ergonomin är inte alltid den bästa vid hemarbetsplatsen. Det är lätt att få ont i kroppen i onödan men om du kan variera din arbetsställning under dagen löper du mindre risk att skada dig. Ett knep för att avlasta såväl nacke som handleder är att stapla böcker ovanpå varandra på ditt köksbord och på så sätt ”bygga” ditt eget datorställ. Känner du ett behov av att stå upp men saknar ett höjbart bord? Då är strykbrädan din bästa vän. För att få en högre arbetsstol kan du lägga kuddar på den. Det finns även balanskuddar att köpa för en billig peng, eller varför inte satsa på en pilatesboll?

7. Avsluta arbetsdagen i tid

Oavsett om du studerar eller arbetar så är det viktigt att du ger dig själv ett tydligt avslut på arbetsdagen. Då är du värd att få avkoppling och återhämtning. Avsluta det du höll på med, stäng ner datorn och plocka undan på din arbetsplats.

8. Fira på fredag!

Fredagseftermiddagar är extra festliga och avslappnade, så även hemma. Slå på din favoritmusik, arrangera en digital AW med kollegorna/studiekompisarna där ni kör ett roligt fredagsquiz eller unna dig något riktigt gott till fredagsfikat. Det är du värd - grymt jobbat den här veckan!